Varenie v parnej rúre – návod na prípravu zdravých a chutných jedál
Varenie v pare je málo známy, no o to lepší spôsob prípravy chutných a zdravých jedál. Para je univerzálna a umožňuje pripraviť takmer čokoľvek – od chrumkavej zeleniny po jemnú rybu či šťavnaté mäso.
Nie je to len o jednoduchosti, varenie v pare je jedným z najprirodzenejších a najzdravších spôsobov, ako v každej surovine zachovať to najlepšie. Objavte s nami viac možností využitia pary pri každodennom varení a celá vaša rodina si pochutí na zdravom jedle.
Zoznámte sa s parou
Varenie v pare je maximálne jednoduché a veľmi zdravé. Jedlo sa vďaka nej uvarí rovnomerne, chuť a živiny zostanú tiež zachované.
Pri bežnom varení sa stratia živiny a smaženie zasa pridáva zbytočný tuk. Zelenina, mäso aj ryby sú po varení v pare plné farieb a vo svojej najlepšej kondícii. Je to veľmi jednoduchý spôsob, ako môžete svojej rodine dopriať naozaj zdravý a chutný jedálniček.
Ako varenie v pare funguje?
Para zaručí, že sa suroviny rovnomerne uvaria a zároveň zostanú zachované všetky chute.
Parná rúra si poradí so všetkým. Pripraví šťavnaté pečené kura aj mäkký bochník chleba. Najnovšie modely dokonca dokážu automaticky prispôsobiť množstvo pary a tepla podľa potreby, aby každé vaše jedlo chutilo ako od šéfkuchára. Taktiež sa zachovajú všetky živiny a šťavnatosť, takže nemuste pridávať tuk či korenie.
Výhody varenia v pare
Pripravte sa na revolúciu vo svojej kuchyni. Varenie v pare dokáže rýchlo pripraviť jedlá, ktoré sú zdravé a chutnajú výborne. Spísali sme pre vás dôvody, prečo si ho zamiluje celá rodina.
Varenie v pare dodá jedlu plnú chuť a dokonalú štruktúru
Ak sa rozhodnete jesť zdravšie, neznamená to, že sa musíte vzdať chutí.
Varenie v pare zvýrazní prirodzenú chuť a vzhľad surovín, je šetrné a rovnomerné. Bez neho by ste rovnakého chuťového zážitku nedosiahli. Jedlo navyše nemusíte nejako extra dochucovať.
Pokročilá technológia v našich rúrach dokáže chytro kombinovať teplo a paru. Výsledkom sú jedlá, ktoré chrumkajú na povrchu, no vo vnútri sú krásne vláčne.
Ideálne rozloženie teploty zachová maximum živín
Tajomstvo jedla, ktoré je vždy uvarené tak akurát, je použitie pary. Tento jemný proces prípravy distribuuje teplo rovnomerne. Každé sústo je pripravené k úplnej dokonalosti, bez toho, aby prišlo o svoju výživovú hodnotu.
Keď si zeleninu pripravíte v pare, uchováte v nej všetky vitamíny, ktoré by sa inou metódou prípravy zničili. V zelenine zostane viacej vitamínu C, B a kyseliny listovej, ktoré sú dôležité pre naše zdravie. S najnovšími chytrými parnými rúrami máte všetko pod kontrolou a istou, že všetky tieto cenné živiny nájdete na svojom tanieri.
Nespočetné množstvo receptom pre parné rúry
Krása prípravy v pare spočíva aj v jej univerzálnosti. V parnej rúre môžete pripraviť nekonečné množstvo jedál, od jednoduchých až po zložité recepty. Vychutnajte si obľúbenú pečenú zeleninu, v ktorej zostala všetka jej chuť a živiny, alebo bravčovú panenku tak šťavnatú, že sa vám rozplynie v ústach.
Alebo dokonca ryby a morské plody, ktoré chutnajú rovnako čerstvo, ako v deň, kedy boli ulovené.
Ryža z parnej rúry je vždy krásne nadýchaná. Chlieb v nej získa pevnú chrumkavú kôrku a jemný stred. Cestoviny, ktoré všetci milujú, budú vždy al dente.
Pri použití špeciálnych plechov na varenie v pare sa každý recept, od hlavných chodov až po sladké dezerty, pripraví rovnomerne a nestratí nič zo svojej chuti.
Hľadáte inšpiráciu, čo uvariť nabudúce? Tu je krátky zoznam tých najobľúbenejších receptov:
- Ryby a morské plody – jemné, šťavnaté a plné chuti
- Červené mäso – dokonale prepečené a šťavnaté
- Hydina a biele mäso – nikdy nie je vysušené, vždy je také, aké má byť
- Zelenina – svieža a bohatá na živiny
- Chlieb a pečivo – dokonale vykysnuté so zlatou kôrkou
- Cestoviny a obilniny – pripravené al dente
- Vajcia – uvarené presne tak, ako ich máte radí
Tipy na úspešné varenie v pare
Ak sa chystáte použiť parnú rúru prvýkrát v živote, máme pre vás pár tipov, aby ste uspeli.
- Začnite s niečím jednoduchým, ako je príprava zeleniny alebo ryby. Sami sa presvedčíte, aký vizuálny a chuťový rozdiel para dokáže.
- Nebojte sa vyskúšať paru pri varení vašich obľúbených receptov. Možno vás prekvapí nová chuť alebo štruktúra.
- Nezabudnite na to, že para je rýchlejšia ako tradičné metódy prípravy. Pre istotu celý proces sledujte, aby sa jedlo neprevarilo.
Akonáhle začnete parnú rúru používať, zistíte, ako jednoduché je každý deň variť zdravšie a chutnejšie.
Naučte sa parné funkcie vašej rúry
- Full steam zaisťuje stálu intenzitu pary pre zdravé a chutné pokrmy. Je ideálny pre šetrné varenie zeleniny, ryže, rýb či morských plodov (mušlí a kreviet).
- High humidity kombinuje horúci vzduch s parou. Je ideálny pre prípravu jemných pokrmov, ako sú krémy, koláče, nákypy a ryby.
- Medium humidity kombinuje horúci vzduch s parou pre pomalé varenie. Je ideálny pri varení duseného mäsa, pečení rýb, ale tiež pri pečení chleba a drobného pečiva.
- Low humidity kombinuje horúci vzduch s parou pre šťavnaté a chrumkavé jedlá. Je ideálny pri príprave mäsa, hydiny, zapekaných pokrmov, pečenej zeleniny, ale tiež pri pečení koláčov, buchiet či tort.
Program Quarter steam + heat
Tento program kombinuje 25 % pary a 75 % horúceho vzduchu, čím zaisťuje zlatistý povrch a vláčny stred. Je to tajomstvo chutného chleba, hydiny, gratinovaných jedál, lasagní či cestovín.
Odpovede na najčastejšie otázky
Môžem pri varení v pare dosiahnuť chrumkavej kôrky?
Áno, parná rúra dokáže vytvoriť chrumkavú kôrku. Preto je ideálna na pečenie chleba a ďalšieho pečiva, pretože povrch bude chrumkavý a stred vláčny.
Je po varení v pare rúra znečistená?
Parnú rúru je relatívne jednoduché vyčistiť, vo väčšine prípadov stačí len zotrieť vlhkosť vo vnútri. Pre dôkladnejšie čistenie použite čistiaci program, ktorý nečistoty veľmi rýchlo odstráni.
Je mikrovlnná rúra účinnejšia ako parnú rúra?
Mikrovlnné rúry síce varia rýchlejšie, no často jedlo vysušia a nedokážu vytvoriť zlatistý povrch. Parné rúry varia o niečo pomalšie, no zaisťujú rovnomerný ohrev a pri varení do jedla vracajú vlhkosť. Vďaka tomu má lepšiu štruktúru a chuť. Dokážu jedlo ohriať tak, akoby bolo práve uvarené.
Ktoré potraviny nie sú vhodné do parnej rúry?
Parné rúry sú neuveriteľne všestranné a nie sú určené len pre ryby, ryžu či zeleninu. V pare tiež môžete pripravovať mäso (napríklad bravčový bôčik), piecť pizzu či koláče. Vďaka nej viete dosiahnuť lepšieho vykysnutia, chrumkavejšej kôrky a nadýchanejšieho stredu. Varenie v pare je celkovo rýchlejšie, čím šetrí čas vyťaženým domácnostiam.
Nebude jedlo z parnej rúry mokré?
Nie, varenie v pare zvýrazní štruktúru a šťavnatosť jedla, bez toho, aby ho rozmočilo. Farby ostanú sviežie a štruktúra jemná. Kombinácia pary a horúceho vzduchu pomáha udržať vnútro vláčne, nie kašovité.
Ako dlho mám v pare variť brokolicu a zelené fazuľky?
Brokolicu varte do zmäknutia asi 3-5 minút. Zelené fazuľky varte 5-7 minút, aby boli krehké a chrumkavé zároveň. Doba varenie sa môže líšiť a závisí od veľkosti zeleniny a mäkkosti, ktorú preferujete. Vždy ich priebežne kontrolujte, aby ste sa uistili, že sú uvarené tak, ako ich máte radi.
Ako dlho trvá príprava lososa v parnej rúre?
Varenie priemerne veľkého lososa obvykle trvá 8-10 minút. Ak varíte celú rybu či väčšie porcie, môže to trvať o niekoľko minút dlhšie. Ideálne je počas prípravy rybu kontrolovať, či má správnu farbu a či sa jednoducho krája vidličkou. Nezabudnite, že hrúbka ryby ovplyvní celkovú dobu varenia, preto ju podľa nej upravte.