Jemné a veľmi rýchle marhuľové taštičky

Ingrediencie

125 g masla
125 g tvarohu (tučného, v alobale – alebo kocka žervé)
štipka soli
130 g múky (celozrnnej špaldovej alebo hladkej)
6 marhúľ
12 čajových lyžičiek džemu
trochu cukru a vajce na potretie

Jemné a veľmi rýchle marhuľové taštičky ve fritéze

Postup

Všetky suroviny spracujte rukou alebo stredne silným šľahačom kuchynského robota na cesto, maslo nakrájajte na malé kocky alebo chladené maslo nastrúhajte.
Vôbec nevadí, ak zostanú viditeľné kúsky masla, práve vďaka nim bude cesto úžasne krehké.
Cesto môžete nechať vychladiť alebo ak je už studené a dostatočne súdržné, hneď ho vyvaľkajte.

Rozvaľkajte ho na plát dlhý asi pol centimetra, vykrojte štvorce, do stredu každého dajte lyžičku obľúbeného džemu a na vrch položte polovicu marhule. Jeden koniec štvorca potrite vajíčkom, marhuľu prikryte z oboch strán rohmi cesta. Vajíčko pomôže lepeniu (ak ste alergickí na vajcia, stačí trochu vody). Taštičky posypte trstinovým cukrom a pečte v teplovzdušnej fritéze asi 10 – 12 minút – pekne dozlatista upečte krásny marhuľový karamel.

Ak použijete papier na pečenie, šatky môžu byť na spodku bledé, odporúčame ich na posledné 3 minúty otočiť.
To isté cesto môžete použiť aj na prípravu rožkov alebo žemlí, z celej dávky je približne 12 žemlí (2x do fritéze) alebo 9 žemlí a 6 rožkov zo zvyškov.

Fritéza EAF3B v kuchyni s jídlem