Domáci bagel
Kúsok inšpirácie
Domáci bagel
Bagel je jemné pečivo, ktoré výborne chutí plnené skvelými sladkými alebo slanými lahôdkami. Bagel sa podobá americkej šiške (donut), chuťovo má však bližšie k žemli, no pravda sa skrýva niekde medzi tým. Lahodná a bohatá chuť, do ktorej je radosť zahryznúť.
Ingrediencie
(7 kusov)
Cesto:
60 dkg hladkej múky, 3 dl vlažnej vody, 15 g droždia, 2 ČL soli, 1 PL kryštálového cukru, 1 ČL oleja
Voda na varenie:
5 l vody, 1 PL medu, 2 ČL soli
Na potretie:
1 rozšľahané vajíčko
sezamové semienka alebo mak
1) Z cesta vytvarujeme bagle
Múku nasypeme do nádoby kuchynského robota, pridáme 3 dl vlažnej vody a 15 g droždia, 2 ČL soli, 1 PL kryštálového cukru a 1 ČL oleja. Pomocou nástavca na miesenie vymiesime cesto. Cesto necháme kysnúť hodinu na teplom mieste. Po hodine cesto preložíme na pomúčenú dosku, mierne premiesime a rozdelíme na 7 rovnakých kusov. Jednotlivé časti rozvaľkáme na približne 20 – 25 cm dlhé pásy, ktoré pomocou prstov na oboch koncoch zavinieme. Takto pripravené cesto prikryjeme a necháme ďalších 10 minút kysnúť.
2) Upečieme
Vodu spolu s medom a soľou dáme variť. Nakysnuté bagle povaríme 30 sekúnd z každej strany a potom ich preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Bagle potrieme vajíčkom a posypeme sezamovými semiačkami alebo makom, pečieme pri 220 °C približne 12 – 15 minút. Teplé bagle prekryjeme kuchynskou utierkou a necháme vychladnúť.
Kúsok inšpirácie
Každý mesiac prinášame nové recepty, v ktorých vám ukážeme, ako si pripraviť chutné a zaujímavé jedlá zo známych surovín. Ak ste dostali chuť na niektorú z našich pochúťok, môžete si ju pripraviť a vychutnať pokojne aj doma.