Domáci bagel

Domáci bagel

 

Kúsok inšpirácie

Domáci bagel

Bagel je jemné pečivo, ktoré výborne chutí plnené skvelými sladkými alebo slanými lahôdkami. Bagel sa podobá americkej šiške (donut), chuťovo má však bližšie k žemli, no pravda sa skrýva niekde medzi tým. Lahodná a bohatá chuť, do ktorej je radosť zahryznúť.

Ingrediencie

(7 kusov)

Cesto:

60 dkg hladkej múky, 3 dl vlažnej vody, 15 g droždia, 2 ČL soli, 1 PL kryštálového cukru, 1 ČL oleja

Voda na varenie:

5 l vody, 1 PL medu, 2 ČL soli

Na potretie:

1 rozšľahané vajíčko

 

sezamové semienka alebo mak 

1) Z cesta vytvarujeme bagle

Múku nasypeme do nádoby kuchynského robota, pridáme 3 dl vlažnej vody a 15 g droždia, 2 ČL soli, 1 PL kryštálového cukru a 1 ČL oleja. Pomocou nástavca na miesenie vymiesime cesto. Cesto necháme kysnúť hodinu na teplom mieste. Po hodine cesto preložíme na pomúčenú dosku, mierne premiesime a rozdelíme na 7 rovnakých kusov. Jednotlivé časti rozvaľkáme na približne 20 – 25 cm dlhé pásy, ktoré pomocou prstov na oboch koncoch zavinieme. Takto pripravené cesto prikryjeme a necháme ďalších 10 minút kysnúť.

2) Upečieme

Vodu spolu s medom a soľou dáme variť. Nakysnuté bagle povaríme 30 sekúnd z každej strany a potom ich preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Bagle potrieme vajíčkom a posypeme sezamovými semiačkami alebo makom, pečieme pri 220 °C približne 12 – 15 minút. Teplé bagle prekryjeme kuchynskou utierkou a necháme vychladnúť. 

Kúsok inšpirácie

Každý mesiac prinášame nové recepty, v ktorých vám ukážeme, ako si pripraviť chutné a zaujímavé jedlá zo známych surovín. Ak ste dostali chuť na niektorú z našich pochúťok, môžete si ju pripraviť a vychutnať pokojne aj doma.