
Kysnutý veľkonočný baranček
Na kysnutého barančeka nepotrebujete veľa – stačí základné kysnuté cesto, napríklad na domáce kysnuté rožteky alebo judášky, z ktorého sa dobre tvarujú pramienky a guľôčky. Potom už len skladáte a dolaďujete ideálny tvar. Necháte hodinu dokysnúť a pečiete.
Ingredience
Na dvoch menších barančekov budete potrebovať:
500 g hladkej múky, 230 g mlieka napoly so smotanou (podľa potreby prilejeme viac mlieka), 75 g cukru, 70 g masla, 6 g soli, 1 vajce, 15–20 g čerstvého droždia, 1 vajce na potretie, kokos alebo mandľové lupienky na vytvorenie ovčej „vlny“

Postup
1. Z celkového množstva surovín odlejte 50 ml mlieka, ohrejte ho asi na 35 °C, rozdrobte doňho droždie, primiešajte lyžičku cukru a 40 g múky (opäť odobrané z uvedeného celkového množstva). Nechajte zmes asi 15–20 minút pracovať, kým nezväčší svoj objem cca 3-násobne.
2. Použite hák na miesenie cesta a nechajte ho pracovať asi 10–12 minút, kým nevznikne krásne pružné cesto s konzistenciou podobnou plastelíne. Pokiaľ máte radi extra nadýchané cesto, nechajte ho pokojne miesiť ďalších 8 minút a mierne zmäknuté maslo pridajte až po prvej polovici miesenia.
3. Cesto prikryte fóliou alebo vrchnákom a nechajte ho kysnúť v teple ďalších 60 minút alebo pokým dvojnásobne nezväčší svoj objem. Môžete tiež nechať cesto kysnúť v chladničke, prípadne časť cesta nechať v teple, časť použiť až druhý deň a nechať kysnúť cez noc nevytvarované v chlade – pokiaľ chcete barančeka ráno čerstvého.
4. Ak cesto rozdelíte na polovicu, z každej odoberte asi 50 g na hlavu barančeka (vytvarujte kruh, ktorý mierne stlačíte do trojuholníka) a následne desať 20 g kúskov na nohy a ušká (vytvarujte valčeky). Zvyšok cesta rozdeľte na malé kúsky (15–20 g) a z nich urobte guľôčky.
Uložte na plech s nepriľnavým povrchom alebo vyložený papierom na pečenie a medzi jednotlivými kúskami nechajte asi polcentimetrové medzery, aby mohol baranček ešte dokysnúť. Môžete sa nechať inšpirovať obrázkom.
5. Baránka nechajte kysnúť v rúre pri zapnutej žiarovke asi 30 minút, alebo pokiaľ viditeľne nezväčší svoj objem (z cesta kysnutého v chlade kysnú pomalšie, pokojne aj hodinu a pol). Je možné aj baránka po 15 min schovať do chladničky, prikrytého napríklad vekom, a upiecť až neskôr – v chladničke dokynie cez noc a ráno sa len vyberie a upečie.
6. Baránka pomašľujte, ozdobte (namiesto očí použite klinčeky či nové korenie) a posypte kokosom, cukrovými perlami alebo mandľami.
7. Fritézu s baránkom zapnite na 160 °C na teplovzduch (AirFry), pokiaľ nestihol optimálne dokysnúť, môžete ho prvých 5 min piecť v režime Fry/Steam. Pečie sa asi 15 minút.
V rúre:
Do vyhriatej a naparenej rúry vložte baránka, po cca 10 minútach pečenia vyvetrajte zvyšok pary a dopečte. Dohromady sa pečie cca 15 min, 25 minút vo veľkej rúre, ale orientujte sa podľa farby. Para v začiatku zaistí extra mäkkú kôrku.
