Vanilkové rožky s mandľami
Vanilkové rožky s mandľami
recept pre nás pripravila lifestyle a food blogerka @slepicarnablog
Obdobie vianočného pečenia je tu! Určite uznáte, že receptov na vanilkové rožky nie je nikdy dosť. Ak stále hľadáte ten pravý, skúste tieto mandľové! Sú dokonalo krehké, pečené v pare a vďaka špaldovej múke aj o niečo zdravšie.
Ingrediencie
Na dva plechy rožkov budete potrebovať:
200 g hladkej múky, 80 g jemno namletej celozrnnej špaldovej múky, 220 g masla izbovej teploty, 100 g múčkového cukru + na obalenie, semiačka z vanilkového struku, 120 g mletých mandlí
Postup
Do misky preosejte obe múky, pridajte zmäknuté maslo, cukor, semiačka z vanilkového struku a vypracujte cesto. Potom do neho zapracujte jemne namleté mandle. Vypracujte hladké cesto, preložte ho do potravinového vrecka a nechajte cez noc v chlade odpočinúť.
Odpočinuté cesto vyvaľkajte na valčeky s priemerom asi 2 cm (ak budete mať strach, že by sa mohli lámať, môžete ich spraviť aj väčšie) a nakrájajte ich na 1 cm veľké časti. Z nich v dlaniach vyvaľkajte vždy malý valček, ktorý ohnite do tvaru rožka.
Rožky preložte na plech s papierom na pečenie a pečte ich v rúre predhriatej na 160 °C asi 10 minút. Ak nemáte parnú rúru, stačí na dno rúry položiť hrniec s vodou. Rožky potom budú ešte krehkejšie! Že sú hotové spoznáte tak, že sa nelepia na papier a zľahka zružovejú.
Vychladnuté rožky obaľte v múčkovom cukre. Preložte ich do krabice od topánok a nechajte aspoň 14 dní rozležať v chlade.
Lehce zchladlé rohlíčky obalte v moučkovém cukru. Přendejte je do krabice od bot a nechte je alespoň 14 dní rozležet v chladu.