Veľkonočné judáše
Vytvarujte tie najkrajšie symboly
Upečte si to najsladšie a najkrajšie veľkonočné pečivo – judáše. Cesto je podobné ako na mazanec alebo vianočku, ale bohatšie, hutnejšie a s medom. Pohrajte sa s tvarovaním a skúste rôzne veľkonočné symboly, ktoré sa budú pekne vynímať na sviatočnom stole. S video návodom od Pečem pecen to hravo zvládnete. A nezabudnite, judáše majú byť vzdušné, lesklé a mäkké, nie chrumkavé. S tým vám pomôže para v rúre PlusSteam.
Ingrediencie
600 g hladkej múky, 125 g mlieka, 125 g smotany na šľahanie, 20 g čerstvého droždia (7 g sušeného droždia), 100 g zmäknutého masla, 60 g cukru, 30 g medu, 1 vajce, 1 žĺtok, 5 g soli, bielok na potretie, troška citrónovej kôry alebo muškátového orieška kvôli vôni, nové korenie, klinčeky alebo hrozienka na dozdobenie
Postup
- Do misy kuchynského robota dajte múku, droždie, soľ. Premiešajte, pridajte zvyšné suroviny a korenie podľa chuti. Ak máte poruke čerstvé droždie, z celkového množstva múky a mlieka odoberte 2 lyžice z každého, premiešajte s nadrobeným droždím v jednoliatu kašičku a nechajte na teplom mieste, kým sa zmes nerozbublá.
- Vložte hnetací hák a hneťte asi 10 – 12 minút, kým nezískate krásne pružné cesto s konzistenciou podobnou plastelíne.
- Cesto prikryte fóliou alebo vekom a nechajte zrieť v teple asi 60 minút alebo kým sa nezdvojnásobí. Možný je aj variant kysnutia v chladničke, keď chcete judáše čerstvé ráno a nechcete vstávať zbytočne skoro.
- Cesto rozdeľte na 50 g kúsky a z každého uváľajte prameň, z ktorého následne upletiete rôzne tvary. Pokiaľ chcete mať tvarovanie obzvlášť jednoduché, nechajte rozdelené kúsky vychladiť 20 minút v chladničke.
- Vytvarované judáše vyložte na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryte a nechajte kysnúť v teple pri zapnutej žiarovke asi 30 minút alebo kým viditeľne nezväčšia svoj objem (z cesta kysnutého v chlade kysnú pomalšie, v každom prípade sa riaďte skôr vzhľadom ako časom). Plechy v priebehu kysnutia prestriedajte.
- Rúru nastavte na teplý vzduch s priparovaním (PlusSteam) a nechajte predhriať na 200 °C. Naspodok rúry vlejte asi 2 dcl vody.
- Judáše postriekajte vodou z rozprašovača a potrite bielkom rozšľahaným s lyžicou vody alebo mlieka.
- Po dosiahnutí teploty vložte plechy s vytvarovaným pečivom a pečte 10 – 12 minút. Podľa potreby teplotu znížte na 180 °C alebo prestriedajte plechy v polovici pečenia (tým vyvetráte aj prebytočnú paru).
- Teplé judáše podľa chuti potrite rozohriatym medom.