Pečené jablká s chrumkavou náplňou
Z multifunkčnej parnej rúry
Kombinácia sladkých jabĺk a chrumkavej náplne vás nadchne. Pripravte si lahodný dezert, ktorým potešíte celú rodinu.
Prísady na pečené jablká s chrumkavou náplňou
Ingrediencie
4 ks veľkých jabĺk Golden Delicious
Sirup
10 g masla, 2 lyžice krupicového cukru, šťava z jedného citróna
Náplň
2 – 3 kusy upečených croissantov, 150 ml 33 % smotany, 2 vajcia, 80 ml polotučného mlieka, 1 lusk čerstvej vanilky (alebo trocha vanilkového extraktu), 75 g trstinového cukru, 50 g čokolády na varenie, 2 lyžice lúpaných mandlí, 2 lyžice sušených brusníc, 50 g zmäknutého masla na potretie, práškový cukor na posypanie, jahody, mäta a vanilková zmrzlina
Príprava
1/ Pripravte si jablká
Jablká zhora i zdola zrežeme a do ich stredu zapichneme guľaté vykrajovátko takej veľkosti, aby od šupky zostal aspoň 1 cm dužiny jablka. Potom pomocou malej lyžičky alebo vykrajovátka na melóny vydlabeme dužinu s jadrovníkmi tak, aby sme dolu nechali 2 cm vrstvu jablka. Z masla, cukru a citrónovej šťavy uvaríme v kastróle hustý sirup, ktorým vytrieme vydlabané jablká. Jablká preložíme na plech s papierom na pečenie a vložíme do predhriatej rúry nastavenej na funkciu Horúca para / Nízka vlhkosť Low pri teplote 180 °C na 10 min zapiecť.
2/ Chrumkavá náplň
Croissanty nakrájame na menšie kúsky. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a tupou stranou noža vyškriabeme zrniečka z oboch polovíc struku. Zrniečka dáme do smotany spoločne s vajcami, mliekom, cukrom, rozšľaháme a prelejeme cez nakrájané croissanty. Pridáme vopred nakrájané mandle a brusnice, nahrubo nadrvenú čokoládu a premiešame. Hotovú zmes necháme na 1 hodinu odpočinúť.
3/ Naplňte jablká
Potom upečené jablká vrchovato naplníme zmesou. Vrchnú časť jabĺk zľahka potrieme maslom a pečieme v predhriatej rúre nastavenej na funkciu Teplovzdušné pečenie pri teplote 180 °C približne 15 minút. Po upečení jablká preložíme na tanier, posypeme práškovým cukrom, ozdobíme jahodami, lístkami mäty a podávame s vanilkovou zmrzlinou.