Pečené jahňa s rozmarínom a tymianom

Krásne upečené jahňacie mäso s aromatickými bylinkami premení nedeľný obed na úžasnú hostinu. Vôňa rozmarínu a tymianu priláka rodinu a hostí, aby sa zhromaždili okolo stola a spoločne si vychutnali toto výdatné a upokojujúce jedlo.

Prísady (porcií: 4 – 6)

2 kg jahňacieho mäsa bez kosti, 1 lyžica olivového oleja, morská soľ, drvené čierne korenie, 1 šálka červeného vína, 10 strúčikov cesnaku (nešúpaných), 2 lyžice francúzskej horčice, 6 vetvičiek rozmarínu, 6 vetvičiek tymianu, 1 šálka kuracieho vývaru, 4 lyžice hnedého cukru, 1 lyžica masla

Postup

1. Do veľkej misy dajte 2 lyžice cukru, oleja, horčice, soli a korenia a dôkladne premiešajte. Pridajte jahňacie mäso a nechajte ho 20 minút marinovať.

2. Jahňacie mäso prichyťte kuchynskou niťou. Potom ho umiestnite kožou nahor do veľkej nádoby na pečenie. Pridajte cesnak, rozmarín a vetvičky tymianu, marinádu a vývar.

3. Jahňacinu posypte zvyšným cukrom. Mäso sa pečie pri nízkom nastavení pary s teplotou 180 °C (350 °F), kým vnútorná teplota nedosiahne 54 – 60 °C, to znamená približne 2 hodiny a 20 minút.

4. Keď je mäso upečené, šťavu z pekáča prelejte do rajnice a pridajte 1 šálku červeného vína. Ochuťte soľou a čiernym korením. Omáčku varte pri miernej teplote asi 10 minút. Medzitým dajte do panvice 1 lyžicu masla a trochu olivového oleja a mäso prudko opečte pri vysokej teplote, aby sa jeho povrch zafarbil do zlatista.

5. Mäso nakrájajte na tenké plátky a podávajte s vínovou omáčkou.

  • Nákyp na jednoduchý spôsob

    S týmto receptom na zemiakový nákyp jednoducho pripravíte výdatné a chutné jedlo na chladné jesenné dni.

  • Dúhové bagely

    Dúhové bagely sú pestrofarebnou verziou bežných bagelov.