Zemiakový nákyp s parmezánom

Zemiakový nákyp s parmezánom

Nákyp na jednoduchý spôsob

S týmto receptom na zemiakový nákyp jednoducho pripravíte výdatné chutné jedlo na chladné jesenné dni. Strúhanka vytvorí na dne a po okrajoch nákypu lahodnú kôrku a parmezán mu dodá intenzívnu slanú chuť.

Ingrediencie

800 g zemiakov, 1 veľký sladký zemiak, 1 vajce, 1 šálka najemno nastrúhaného parmezánu + trochu parmezánu na posypanie povrchu nákypu, 100 g masla + trochu masla na vymastenie 6 misiek na pečenie, 1/2 šálky strúhanky, 8 čerstvých listov šalvie, nasekaných, soľ, čierne korenie

Postup

1. 6 misiek na pečenie vymastite maslom a vysypte mletou strúhankou.

2. Ošúpte zemiaky a sladký zemiak a nakrájajte ich na menšie kocky. Nakrájané zemiaky uvarte domäkka v osolenej vode. Zemiaky sceďte a vodu vylejte. Kocky sladkého zemiaka uvarte v samostatnej rajnici tak, aby boli takmer uvarené. Vodu vylejte a nakrájaný sladký zemiak nechajte vychladnúť.

3. Pomocou elektrického mixéra rozmixujte zemiaky na hladké pyré. Primiešajte maslo, parmezán a vajce. Ochuťte nakrájanou šalviou, soľou a čiernym korením. Pridajte kocky sladkého zemiaka a opatrne premiešajte.

4. Zemiakovú zmes prelejte do misiek na pečenie a na vrchu ju posypte parmezánom, soľou a čiernym korením.

5. Pečte 15 – 17 minút v strede rúry pri teplote 220 °C (450 °F) s nízkym nastavením pary dovtedy, kým nákypy nezískajú peknú zlatistú farbu.

  • Dúhové bagely

    Dúhové bagely sú pestrofarebnou verziou bežných bagelov.

     

  • Pečené jahňa s rozmarínom a tymianom

    Premeňte nedeľný obed na gurmánsku hostinu s nádherne prepečeným jahňacím mäsom s aromatickými bylinkami