Špenátová parená knedľa

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 160 g mlieka, 100 g vody, 50 g oleja, 1 kocka (42g) droždia, 2 čl cukru, 1 vajíčko, 2 čl soli

Špenátové cesto:
125 g čerstvého špenátu, 50 g vody, 200 g polohrubej múky

Špenátová parená knedľa

Postup

1. Z vlažného mlieka, cukru, droždia a trochu múky si spravíme kvások.

2. Zmiešame múku so soľou, pridáme kvások, vajíčko a olej a vypracujeme cesto.

3. Cesto rozdelíme na dve časti - cca 1/3 a 2/3.

4. Do menšej časti primiesime rozmixovaný špenát s vodou a múku.
Vytvarujeme bochníky, ktoré posypeme múkou a necháme cca 1 hodinu na teple vykysnúť.

5. Vykysnuté biele cesto jemne rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm.
Na biele cesto dáme špenátové cesto a jemne ponaťahujeme alebo vyvaľkáme na veľkosť bieleho.

6. Zrolujeme ako roládu, vytvarujeme knedľu, preložíme na plech s papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme ešte cca 30 minút kysnúť, kým zdvojnásobí objem.

7. Vykysnutú knedľu dáme napariť do parnej rúry. Vložíme ju do studenej rúry, nastavíme teplotu na 100°C, najvyšší stupeň pary a paríme 30 minút.Pokiaľ máte v parnej rúre program Knedľa, použite ten.Počas parenia rúru neotvárame.

8. Pokiaľ nemáte parnú rúru, môžete použiť aj klasický parák.

Parná rúra od Electrolux
Prečo variť v pare?

Pravdepodobne si hovoríte, čo je na varení v pare také úžasné, že sa o ňom stále toľko hovorí. Je to kvôli zdravšiemu jedlu? Kvôli chutnejšiemu jedlu? Vlastne kvôli obidvom. Varenie v pare je skvelý spôsob, ako zvýrazniť chuť pokrmov, zbaviť sa potreby variť na tuku a oleji a tiež jedným z najlepších spôsobov, ako v jedle zachovať živiny.