Batatové tortilly
Čím oživiť jedálny lístok? Skúste plnené tortily na mexický spôsob. Mierne pikantnú salsu, varenú fazuľu a kukuricu zabaľte do vlastnoručne vyvaľkaných placiek sfarbených sladkými zemiakmi na oranžovo. Nie je to nič zložité a na rozdiel od kupovaných sú bez éčok a iných konzervantov.
Ingrediencie:
Na tortily: 3 sladké zemiaky, 1 hrnček špaldovej múky, 1 lyžička soli
Na salsu: 2 olúpané avokáda, 2 šalotky, 1 limetka, strúčik cesnaku, cherry paradajky, korenie, čili vločky
Na náplň: 400 g varenej fazule, 250 g kukurice, čerstvý koriander
Postup:
1. Rúru predhrejte na 200 °C. Zemiaky zabaľte do alobalu a pečte do zmäknutia približne 45 minút. Upečené bataty nechajte vychladnúť.
2. Nakrájajte avokádo, cherry paradajky a šalotku. Všetko vložte do mixéra, pridajte nasekaný koriander, pretlačený cesnak, čili, soľ, korenie a limetkovú šťavu. Zmes mierne pomixujte, aby vznikla salsa.
3. Upečené sladké zemiaky ošúpte, osoľte a v mise roztlačte na kašu. Pridajte špaldovú múku a vypracujte cesto. Rozdeľte ho na 7 častí a každú z nich vyvaľkajte na tenký plátok.
4. Tortily z obidvoch strán opečte na suchej panvici. Potom ich schovajte pod čistú utierku, aby vydržali teplé až do servírovania.
5. Ešte teplé tortilové placky naplňte pripravenou salsou, fazuľou a kukuricou. Na záver môžete jedlo osviežiť extra dávkou limetkovej šťavy, čerstvými lístkami koriandra alebo nakladanou cibuľou.