Ako piecť s parnou rúrou Electrolux

Naposledy aktualizovaný 23.11.2023 9:36

Pečenie chleba a koláča v parnej rúre

Steam je už roky profesionálnym pekárskym tajomstvom. Teraz môžete bez námahy vytvárať rovnaké výsledky doma pomocou vstavaných funkcií vašej parnej rúry Electrolux. Dostupnosť uvedených funkcií závisí od konkrétneho modelu vašej rúry.

S parnou rúrou Electrolux môžete piecť niekoľkými rôznymi spôsobmi:

  • Funkcia kysnutia cesta: Para vytvára dokonalé prostredie pre vaše cesto, aby rovnomerne a rýchlejšie kyslo a stalo sa nadýchaným bez obáv z prievanu.
  • Funkcia pečenia chleba: Upečte dokonale vykysnutý chlieb s vláčnym vnútrom a chrumkavou kôrkou.
  • Funkcia Steamify®: Pripravte rovnomerne upečený koláč s mäkkým, vláčnym vnútrom s maximálnou chuťou a zlatými chrumkavými okrajmi.
  • Manuálne nastavenie: Úroveň pary na pečenie chleba a koláčov môžete nastaviť ručne.

Funkcia kysnutia cesta

Funkcia kysnutia cesta na vašej parnej rúre poskytuje optimálne prostredie na kysnutie cesta.

  • Cesto položte do misky na úroveň 1. Vďaka vlhkosti cesto nie je potrebné prikrývať. 
  • Zvoľte funkciu kysnutia cesta a sledujte, ako cesto začne kysnúť.
  • Teplota sa automaticky nastaví na 35°C, čo je vhodná teplota na kysnutie cesta v pare.

Funkcia pečenia chleba

Pomocou funkcie pečenia chleba pripravte chlieb a rožky s profesionálnym výsledkom, pokiaľ ide o chrumkavosť, farbu a lesk kôrky.

Funkcia pečenia chleba:

  • Pridá paru, ktorá pomôže cestu vykysnúť, a potom kombinuje paru a teplo na dosiahnutie dokonalej zlatohnedej kôrky
  • Poskytuje optimálnu teplotu a prostredie pre kvasnicové zmesi
  • Začína na 180 °C, ale dá sa nastaviť manuálne podľa receptu na chlieb, ktorý pečiete

Funkcia Steamify®

Ak má vaša rúra funkciu Steamify®, bude pečenie s parou jednoduchšie ako kedykoľvek predtým.

  • Vyberte Steamify® a nastavte teplotu tak, ako je uvedené vo vašom recepte. Na základe teploty rúra automaticky nastaví úroveň pary za vás
  • Pri použití Steamify® vám rúra povie, aké výsledky môžete očakávať na základe teploty, napríklad, že 155 – 230 °C je ideálnych na pečenie, aby váš chlieb alebo koláč získal jemne chrumkavý povrch, pričom vnútro zostalo vlhké a jemné.
  • Ak nastavíte časovač na tejto úrovni teploty, spodný ohrev sa zapne na niekoľko posledných minút a vytvorí chrumkavé dno. Prečítajte si viac o tom, ako používať Steamify®

Manuálne nastavenie úrovne pary

Ak vaša rúra nemá funkciu Pečenie chleba alebo Steamify®, nastavte požadovanú úroveň pary manuálne. Pri pečení chleba alebo koláča v pare si môžete zvoliť rôzne úrovne vlhkosti – a skombinovať so suchým teplom pre chrumkavý povrch. V závislosti od modelu vašej rúry môžete pri varení použiť až štyri úrovne vlhkosti.

Ak máte možnosť, vyberte si:

  • Strednú paru – na pečenie chleba a sladkého cesta
  • Nízku paru – na koláče, muffiny a sušienky

Potom nastavte požadovanú teplotu a začnite piecť. Dokončite suchým teplom pre chrumkavejší povrch.

Tipy a triky

  • Skúste osviežiť jednodňový chlieb tak, že ho na pár minút zohrejete trochou pary. Optimálna je na to funkcia parnej regenerácie dostupná na vybraných modeloch
  • Pri pečení buchiet alebo malých kváskových chlebov dbajte na to, aby papier na pečenie nepresahoval plech na pečenie. Nadbytočný papier na pečenie zaisťuje nesprávne prúdenie horúceho vzduchu a skresľuje distribúciu tepla
  • Použite profesionálny perforovaný plech, ktorý napomáha lepšej cirkulácii tepla, čím sa dosiahne dokonalá zlatistá kôrka. Pre viac informácií o plechu na pečivo a ďalšom príslušenstve navštívte náš internetový obchod


Ďalšie informácie o vašom konkrétnom modeli rúry nájdete v používateľskej príručke. Návod na použitie nájdete tu .

Teraz, keď ste sa dozvedeli o pečení chleba a koláčov v pare, kliknite sem a dozviete sa viac o varení v pare.

Napíšte recenziu a vyhrajte
Napíšte recenziu a vyhrajte

Váš názor je pre nás veľmi dôležitý. Preto každého, kto na základe registrácie vyplní recenziu, automaticky zaradíme do pravidelného losovania o stolný mixér Create 4.