šalát v miske

Ako obmedziť vyhadzovanie potravín

Viete o tom, že vyhodíme až tretinu potravín, ktoré kúpime?

Čo keby ste dokázali premeniť tento odpad na chutné jedlo?

Dá sa vyhnúť vyhadzovaniu potravín?

Potravinový odpad spadá do troch kategórií: odpad, ktorému bolo možné zamedziť, nevyhnutný odpad a potenciálne spracovateľný odpad.

Ako znížiť objem potravín, ktoré vyhadzujeme

61 % vyhodených potravín sme mohli skonzumovať, ak by sme si prísun a spotrebu lepšie zmanažovali.

19 % odpadu sa nevyhneme – ide o nekonzumovateľné suroviny, ako napr. čajové vrecká a kuracie kosti.

Recepty, ktoré využívajú potenciálny odpad

20 % potravinového odpadu by bolo možné využiť. Spadajú sem napríklad šupky zo zemiakov, brokolicové stonky, odrezky, listy a pod.

Dajú sa zjesť, dokonca si na nich môžete pochutnať, ak sú správne pripravené. Tu je niekoľko tipov, ako premeniť odpad na chutné jedlo:

  • Potato Skin Chips

    Potato skins are often discarded when preparing potatoes. Instead, roast them in the oven with a drizzle of olive oil and pinch of salt. 

  • Beetroot Leaf Pesto

    Beetroot leaves are very nutritious, being a great source of both Vitamin A and K.

  • Broccoli Stem Salad

    Far from the lesser half of broccoli, the stems are just as nutritious as the florets.

Súvisiace články

  • Ako zachovať zeleninu čo najdlhšie sviežu
    šuplík zeleniny
  • Používanie grilu v rúre na pečenie
    Rúra
  • Recepty
    Muž šúpe zemiaky