Ako obmedziť vyhadzovanie potravín
Viete o tom, že vyhodíme až tretinu potravín, ktoré kúpime?
Čo keby ste dokázali premeniť tento odpad na chutné jedlo?
Dá sa vyhnúť vyhadzovaniu potravín?
Potravinový odpad spadá do troch kategórií: odpad, ktorému bolo možné zamedziť, nevyhnutný odpad a potenciálne spracovateľný odpad.
Ako znížiť objem potravín, ktoré vyhadzujeme
61 % vyhodených potravín sme mohli skonzumovať, ak by sme si prísun a spotrebu lepšie zmanažovali.
19 % odpadu sa nevyhneme – ide o nekonzumovateľné suroviny, ako napr. čajové vrecká a kuracie kosti.
Recepty, ktoré využívajú potenciálny odpad
20 % potravinového odpadu by bolo možné využiť. Spadajú sem napríklad šupky zo zemiakov, brokolicové stonky, odrezky, listy a pod.
Dajú sa zjesť, dokonca si na nich môžete pochutnať, ak sú správne pripravené. Tu je niekoľko tipov, ako premeniť odpad na chutné jedlo:
-
Potato Skin Chips
Potato skins are often discarded when preparing potatoes. Instead, roast them in the oven with a drizzle of olive oil and pinch of salt.
-
Beetroot Leaf Pesto
Beetroot leaves are very nutritious, being a great source of both Vitamin A and K.
-
Broccoli Stem Salad
Far from the lesser half of broccoli, the stems are just as nutritious as the florets.