Dovolenková sezóna je skvelý čas na varenie! Strávte čas v kuchyni spolu s rodinou alebo priateľmi a užite si spolu dlhé večere.
Dusenie mäsa
Aké mäso môžete napariť? Varenie v parnej rúre je vhodné pre rôzne druhy mäsa, ako je šunka, bravčové, hovädzí hrudník, hovädzie plece atď. Para pomáha uvoľňovať vlákniny mäsa a je tak jemné, ale bez rozpadania sa. Hydina, ako je morčacie a kuracie mäso, je pomerne chudá a para napomáha šťavnatému a vláčnému mäsu. Nižšie nájdete niekoľko tipov a trikov, ako doma napariť mäso.
Šunka
- V prípade šťavnatej šunky začnite umiestnením šunky priamo na mriežku rúry a dajte prázdny plech pod mriežku.
- Šunku nechajte pariť pri 100 ° C, kým nedosiahne teplotu jadra 70 ° C. (Čas, ktorý to skutočne vyžaduje, sa líši v závislosti od veľkosti šunky, preto je najlepšou cestou meranie teploty jadra.) Keď dosiahne správnu teplotu, vyberte ju a nechajte vychladnúť.
- Akonáhle sa ochladí, potirete ju tým, čo máte radi. Odporúčame napríklad zmiešať horčicu a vaječné žĺtky, keď je šunka potretá, posypeme strúhankou.
- Potom pečieme pri teplote 175 ° C pri suchom vzduchu, až kým sa šunka neopečie do zlatista (trvá iba 5 až 10 minút).
Morka
- Skvelý spôsob, ako dostať morčacie mäso šťavnaté aj chrumkavé, je najprv ho napariť na 100 ° C plnou parou s náplňou vo vnútri.
- Vložte teplomer do kosti a varte, kým nedosiahne 68 ° C. (Čas, ktorý to skutočne vyžaduje, sa líši v závislosti od veľkosti vašej morky, a preto je najlepšou cestou meranie teploty jadra.)
- Keď dosiahne správnu teplotu, vyberte ju a nechajte kožu uschnúť.
- Po oschnutí potrite celú morku rozpusteným maslom a nechajte ju piecť 30 minút na suchý vzduch 200 ° C, aby koža stmavla a bola chrumkavá.
Glazované rebierka alebo hovädzí hrudník
- Začnite osolením rebierok alebo hovadzieho hrudníka a cez noc nechajte v soľnej kruste.
- Parte pri 100 ° C najmenej 3-4 hodiny v závislosti od veľkosti. Rebierka sú hotové, keď sa mäso začne ľahko uvoľňovať z kosti. V prípade hrudníka je hotovo, keď môžete ľahko rezať do mäsa pomocou malého noža. Nechajte vychladnúť. Rebierka nakrojte na plátky medzi kosťami alebo nechajte hrudník tak, ako je.
- Urobte glazúru s 1 dcl hnedého cukru, 3 dcl tmavého piva, 1 polievkovej lyžice jablkového octa, 1 polievkovej lyžice horčice, štipky soli a štipky chilli. Cukor a ocot zamiešajte v hrnci a priveďte k varu, pridajte pivo a znižte teplotu, až kým nedostaneme hustú konzistenciu (približne 10 - 15 minút).
- Glazujte mäso a zahrievajte v rúre. Toto jedlo si môžete pripraviť deň predtým a pred podávaním iba poliať a zahriať.
Sous-vide
Sous-vide je perfektný spôsob prípravy zeleniny. Je to zdravšie, pretože počas procesu varenia sa stráca menej výživných látok, zlepšíte prirodzenú chuť a získate lepšiu textúru.
Zeler s maslom, tymiánom a citrónovou kôrou
- Olúpajte a nakrájajte zeler a vložte do vrecka na vákuovanie spolu s maslom, stonkami tymiánu, citrónovou kôrou a štipkou soli
- Varte v plnej pare pri 100 ° C asi 20-25 min. Ochlaďte a podávajte tak, ako je, osmažte alebo grilujte
Mrkva s korením a pomarančovou šťavou
- Olúpajte mrkvu a vložte ju do vrecka na vákuovanie spolu s badyánom, chilli, škoricou a štipkou soli.
- Varte v plnej pare pri 100 ° C asi 15-20 minút. Ochlaďte a podávajte tak, ako je, osmažte alebo grilujte. Šťavu používajte na omáčku alebo dresing.
Parný kuchár ako profesionál
Nechajte rúry SteamPro povýšiť varenie v pare na vyššiu úroveň. Objavte funkcie vrátane Sous-Vide, Connected Cooking, ktoré umožňujú ovládanie rúry pomocou smartfónu a asistenta varenia v pare. Rúry SteamPro sú pripravené pripraviť vaše každodenné jedlo ešte chutnejšie.