Vedeli ste, že vyhodíme 1/3 všetkých potravín, ktoré kupujeme? Čo keby ste zmenili odpad na chutné jedlo?
Je možné vyhnúť sa plytvaniu potravinami?
Dvomi hlavnými príčinami potravinového odpadu sú hlavne straty vody a nesprávne skladovanie. To vedie k zmenám vzhľadu a zmenám textúry vo výrobkoch. Náš odpad je možné rozdeliť do troch kategórií: dá sa mu vyhnúť, nedá sa mu vyhnúť a možno sa mu dá vyhnúť.
60% odpadu sa dá vyhnúť - jedlám, ktoré by sa mohli jesť, ak by sa s nimi nakladalo lepšie.
19% odpadu sa nedá vyhnúť - veci ako čajové sáčky a kuracie kosti.
Recepty na zníženie potravinového odpadu
20% odpadu je klasifikované ako "možno sa mu dá vyhnúť". Patria sem potraviny, ktoré tu vidíte: zemiakové šupky, stonky brokolice a listové odrezky.
Môžu sa jesť, ak sú správne pripravené. Tu je návod, ako premeniť tento odpad na chuť:
Zemiakové lupienky
Pesto z červenej repy
Šalát z brokolice
Praktický sprievodca - najlepšie podmienky pre rôzne druhy potravín
- Preložte rýchlo sa kaziace potraviny zo zadnej strany chladničky dopredu, aby položky, ktoré je potrebné najskôr použiť, boli najviditeľnejšie.
- Zabaľte všetky predmety, ktoré majú silný zápach alebo vysoký obsah vlhkosti.
- Ovocie a zeleninu skladujte v zásuvkách, kde zachytená vlhkosť pomáha chrániť kvalitu potravín po dlhšiu dobu. Väčšina ovocia a zeleniny by sa mala skladovať pri nízkej teplote a vysokej vlhkosti.
- Zabaľte surové mäso a hydinu bezpečne, aby nedošlo k úniku a kontaminácii iných potravín alebo povrchov. Každé mäso, ktoré sa má uchovávať dlhšie ako dva dni, by sa malo zmraziť.
- Maslo a syr: mali by byť umiestnené v špeciálnych vzduchotesných obaloch alebo zabalené do hliníkových fólií alebo polyetylénových vreciek, aby sa vylúčilo čo najviac vzduchu.