Symboly a funkcie na vašej rúre Electrolux

Naposledy aktualizovaný 11.10.2023 6:52

Pečenie v rúre v kuchyni
Vaša rúra Electrolux je vybavená širokou škálou užitočných funkcií a programov na zlepšenie vášho zážitku z varenia. Nižšie nájdete prehľad rôznych funkcií a symbolov – aby ste zo svojej rúry mohli vyťažiť maximum.

Rôzne rúry Electrolux môžu mať rôzne funkcie a programy. Podobne názvy funkcií a symbolov nemusia byť pri všetkých modeloch rovnaké. Skontrolujte, ktoré funkcie a symboly platia pre váš konkrétny model rúry.

Každodenné varenie

Nižšie sú uvedené najčastejšie používané funkcie varenia a popis každej z nich. Pre dosiahnutie čo najlepších výsledkov pridávame odporúčania, ako a prečo ich používať.

Konvenčné varenie (horný a spodný ohrev)
Pre každodenné varenie na jednej úrovni. Vhodné pre každý pokrm a nádobu.

Odporúčané použitie:
  • Používajte iba 1 úroveň, aby sa teplo rovnomerne rozložilo nad a pod riadom. Ďalšia úroveň by blokovala teplo

Pravý horúci vzduch
Na každodenné varenie až na 3 úrovniach súčasne. Ventilátor distribuuje horúci vzduch na rovnomerné varenie jedla bez toho, aby sa pachy rôznych jedál miešali.

Odporúčané použitie:
  • Nastavte teplotu o 20 ºC nižšiu ako pri klasickom pečení
Vlhký teplovzduch
Získajte ľahké a nadýchané výsledky pri pečení na jednej úrovni. Dobré na koláče, sušienky a sladké pečivo. Šetrí energiu využívaním zvyškového tepla.

Odporúčané použitie:
  • Počas pečenia nechajte dvierka zatvorené, aby sa v rúre udržala vlhkosť
Spodný ohrev
Rovnomerne upečené jedlo zospodu. Vhodné na pizzu alebo koláč a na dokončenie koláčov alebo quiche.

Odporúčané použitie:
  • Použite spodnú úroveň roštu
Gril (plný gril)
Zeleninu a mäso rovnomerne ugrilujte alebo opečte. Vhodné aj na opekanie chleba.

Odporúčané použitie:
  • Použite hornú úroveň roštu
Turbo gril
Chrumkavá kôrka na väčších kusoch mäsa či hydiny s kosťou. Pomocou kombinácie horúceho vzduchu a horného ohrevu sa jedlo pripravuje rovnomerne z každej strany.

Odporúčané použitie:
  • V rúre používajte strednú alebo spodnú úroveň roštu
  • Použite tepelnú sondu na dosiahnutie najlepších výsledkov pri pečení mäsa/pečení
Gratinovanie
Jedlá ako sú lasagne alebo gratinované zemiaky, zľahka opečte, aby bol povrch chrumkavý a vnútri krémový.

Odporúčané použitie:
  • V rúre použite strednú úroveň roštu


Varenie na pare

Para môže posunúť vaše varenie na vyššiu úroveň – zachováva jemnosť a vlhkosť vo všetkých pokrmoch od hydiny a pečiva až po pudingy a casserole. Ak má vaša rúra vybavená parnými funkciami, nižšie nájdete informácie o ich používaní.

Steamify®
Na každodenné varenie na pare. Rúra automaticky upravuje úroveň pary na základe zvolenej teploty. Varenie v pare zachováva živiny a zvýrazňuje chuť akéhokoľvek jedla.

Odporúčané použitie:
  • Pri varení pod 100 ºC môžete jedlo vložiť do rúry ihneď. Nie je potrebné predhrievať

Zistite viac o tom, ako používať Steamify®.




Vlhkosť vzduchu
Kombinácia horúceho vzduchu a pary vytvára jemné, šťavnaté mäso alebo chrumkavý chlieb a pečivo so zlatistou kôrkou. V závislosti od modelu vašej rúry môžete mať pri pečení až štyri úrovne vlhkosti.

K dispozícii sú 4 úrovne vlhkosti:
  • Nízka: Na akýkoľvek nákyp, hydinu alebo mäso
  • Stredná: Na prípravu duseného mäsa alebo rebier, chleba alebo sladkého kysnutého cesta
  • Vysoká: Na jemné jedlá, ako je puding, koláče, teriny a ryby
  • Plná para: Kombinácia pary a tepla. Vhodné na zeleninu, hydinu, mäso a casserole

Prečítajte si viac o varení v pare.

Regenerácia (ohrievanie)
Para zabraňuje vysychaniu. Jemne ohrieva potraviny, čím zachováva ich chuť a textúru. Vhodné aj na starší chlieb a pečivo.

Odporúčané použitie:
  • Umiestnite rošt do stredu rúry
Prečítajte si viac o tom, ako používať funkciu Steam Regenerating.
SteamBake 
Chlieb pečte rovnomerne za pomoci pary, aby bol vnútri vláčny a na povrchu chrumkavý. Vhodné pre akýkoľvek druh chlebového cesta.
Pečenie chleba
Chlieb pečte rovnomerne, aby bol vnútri mäkký a na povrchu chrumkavý, a občas ho premiešajte. Vhodné pre akýkoľvek druh chlebového cesta.

Zistite viac o tom, ako piecť chlieb s parou.
Jogurt
Získajte smotanový, hustý domáci jogurt.

Odporúčané použitie:
  • Pre väčšiu kyslosť varte jogurt v pare dlhšie
Sous-Vide
Varte pri presnej teplote vo vákuovo uzavretých vreckách, aby ste získali tú najlepšiu chuť a textúru. Vhodné na zeleninu, ryby, hydinu a mäso.

Zistite viac o varení pomocou Sous Vide .


Príprava

Vaša rúra môže byť vybavená niekoľkými praktickými funkciami, ktoré vám ušetria čas v priebehu prípravy. Rozmrazovanie potravín nebolo nikdy rýchlejšie ani jednoduchšie. Pred podávaním zohrejte taniere, aby ste si doma vytvorili zážitok z reštaurácie. Udržujte jedlo teplé, kým sa ešte varí ďalšia časť chodu alebo ak potrebujete jedlo odložiť.

Rozmrazovanie
Jemne rozmrazuje mrazené potraviny, aby ste pri varení získali tú najlepšiu chuť. Ventilátor v rúre zabezpečuje rovnomernú cirkuláciu vzduchu a skracuje dobu rozmrazovania o polovicu v porovnaní s rozmrazovaním na pracovnej doske.

Odporúčané použitie:
  • Použite strednú úroveň rúry.
  • Pre dosiahnutie najlepších výsledkov vyberte potraviny z obalu a položte ich na tanier vhodný do rúry
Udržovať v teple
Uvarené jedlo zostáva teplé a pripravené na podávanie. Rúra udržiava rovnomernú teplotu, aby sa zabránilo prepečeniu.
Ohrievanie tanierov
Pred podávaním taniere jemne zohrejte, aby jedlo počas podávania nevychladlo.

Odporúčané použitie:
  • Naskladané taniere otočte každých pár minút, aby sa teplo rovnomerne rozložilo


Špeciálne ponuky

Vaša rúra môže byť vybavená funkciami, ktoré vám umožnia  špecifickú prípravu. Vďaka špeciálnym funkciám môžete doma ľahko pripraviť pizzu ako v pizzerii, zavárať ovocie a zeleninu, nechať cesto kysnúť alebo vyskúšať pomalé pečenie.

Pizza
Cesto rovnomerne upečieme s chrumkavou kôrkou. Vhodné na pizzu, quiche alebo koláč.

Odporúčané použitie:
  • Použite spodnú úroveň roštu
  • Plech na pečenie predhrejte, kým sa rúra zahrieva.

Zistite viac o tom, ako používať funkciu pizza .
Zaváranie
Získajte šťavnaté ovocie a zeleninu zavárané pri nízkej teplote.

Odporúčané použitie:
  • Použite spodnú úroveň roštu
  • Na dosiahnutie najlepších výsledkov používajte nádoby, ktoré sa uzatvárajú pomocou svorky. Vyhnite sa pohárom so skrutkovacími uzávermi alebo kovovým plechovkám.
  • Dbajte o to, aby sa poháre v rúre nedotýkali
Pomalé varenie
Jedlo pečte dlhšiu dobu pri nízkej teplote, aby ste zachovali živiny a dosiahli jemné výsledky. Vhodné na dusenú zeleninu alebo bôčik.
Kysnutie cesta
Pomáha cestu pred pečením kysnúť pri stabilnej teplote a vlhkosti. Môžete použiť menšie množstvo droždia, aby ste dosiahli dobré výsledky za 1-2 hodiny v závislosti od ingrediencií.

Odporúčané použitie:
  • Použite spodnú úroveň roštu
  • Cesto nie je potrebné prikrývať
  • Vyhnite sa príliš dlhému kysnutiu


Ďalšie informácie o vašom konkrétnom modeli rúry nájdete v používateľskej príručke. Návod na použitie nájdete tu.

Náhradné diely a príslušenstvo
Náhradné diely a príslušenstvo

Vyhľadajte si originálne náhradné diely pre spotrebič v našom e-shope a nechajte si ich doručiť priamo domov.