Vaša rúra Electrolux je vybavená širokou škálou užitočných funkcií a programov na zlepšenie vášho zážitku z varenia. Nižšie nájdete prehľad rôznych funkcií a symbolov – aby ste zo svojej rúry mohli vyťažiť maximum.
Rôzne rúry Electrolux môžu mať rôzne funkcie a programy. Podobne názvy funkcií a symbolov nemusia byť pri všetkých modeloch rovnaké. Skontrolujte, ktoré funkcie a symboly platia pre váš konkrétny model rúry.
Každodenné varenie
Nižšie sú uvedené najčastejšie používané funkcie varenia a popis každej z nich. Pre dosiahnutie čo najlepších výsledkov pridávame odporúčania, ako a prečo ich používať.
Konvenčné varenie (horný a spodný ohrev) Pre každodenné varenie na jednej úrovni. Vhodné pre každý pokrm a nádobu. Odporúčané použitie:
| |
Pravý horúci vzduch Na každodenné varenie až na 3 úrovniach súčasne. Ventilátor distribuuje horúci vzduch na rovnomerné varenie jedla bez toho, aby sa pachy rôznych jedál miešali. Odporúčané použitie:
| |
Vlhký teplovzduch Získajte ľahké a nadýchané výsledky pri pečení na jednej úrovni. Dobré na koláče, sušienky a sladké pečivo. Šetrí energiu využívaním zvyškového tepla. Odporúčané použitie:
| |
Spodný ohrev Rovnomerne upečené jedlo zospodu. Vhodné na pizzu alebo koláč a na dokončenie koláčov alebo quiche. Odporúčané použitie:
| |
Gril (plný gril) Zeleninu a mäso rovnomerne ugrilujte alebo opečte. Vhodné aj na opekanie chleba. Odporúčané použitie:
| |
Turbo gril Chrumkavá kôrka na väčších kusoch mäsa či hydiny s kosťou. Pomocou kombinácie horúceho vzduchu a horného ohrevu sa jedlo pripravuje rovnomerne z každej strany. Odporúčané použitie:
| |
Gratinovanie Jedlá ako sú lasagne alebo gratinované zemiaky, zľahka opečte, aby bol povrch chrumkavý a vnútri krémový. Odporúčané použitie:
|
Varenie na pare
Para môže posunúť vaše varenie na vyššiu úroveň – zachováva jemnosť a vlhkosť vo všetkých pokrmoch od hydiny a pečiva až po pudingy a casserole. Ak má vaša rúra vybavená parnými funkciami, nižšie nájdete informácie o ich používaní.
Steamify® Na každodenné varenie na pare. Rúra automaticky upravuje úroveň pary na základe zvolenej teploty. Varenie v pare zachováva živiny a zvýrazňuje chuť akéhokoľvek jedla. Odporúčané použitie:
Zistite viac o tom, ako používať Steamify®. | ||
Vlhkosť vzduchu Kombinácia horúceho vzduchu a pary vytvára jemné, šťavnaté mäso alebo chrumkavý chlieb a pečivo so zlatistou kôrkou. V závislosti od modelu vašej rúry môžete mať pri pečení až štyri úrovne vlhkosti. K dispozícii sú 4 úrovne vlhkosti:
Prečítajte si viac o varení v pare. | ||
Regenerácia (ohrievanie) Para zabraňuje vysychaniu. Jemne ohrieva potraviny, čím zachováva ich chuť a textúru. Vhodné aj na starší chlieb a pečivo. Odporúčané použitie:
| ||
SteamBake Chlieb pečte rovnomerne za pomoci pary, aby bol vnútri vláčny a na povrchu chrumkavý. Vhodné pre akýkoľvek druh chlebového cesta. | ||
Pečenie chleba Chlieb pečte rovnomerne, aby bol vnútri mäkký a na povrchu chrumkavý, a občas ho premiešajte. Vhodné pre akýkoľvek druh chlebového cesta. Zistite viac o tom, ako piecť chlieb s parou. | ||
Jogurt Získajte smotanový, hustý domáci jogurt. Odporúčané použitie:
| ||
Sous-Vide Varte pri presnej teplote vo vákuovo uzavretých vreckách, aby ste získali tú najlepšiu chuť a textúru. Vhodné na zeleninu, ryby, hydinu a mäso. Zistite viac o varení pomocou Sous Vide . |
Príprava
Vaša rúra môže byť vybavená niekoľkými praktickými funkciami, ktoré vám ušetria čas v priebehu prípravy. Rozmrazovanie potravín nebolo nikdy rýchlejšie ani jednoduchšie. Pred podávaním zohrejte taniere, aby ste si doma vytvorili zážitok z reštaurácie. Udržujte jedlo teplé, kým sa ešte varí ďalšia časť chodu alebo ak potrebujete jedlo odložiť.
Rozmrazovanie Jemne rozmrazuje mrazené potraviny, aby ste pri varení získali tú najlepšiu chuť. Ventilátor v rúre zabezpečuje rovnomernú cirkuláciu vzduchu a skracuje dobu rozmrazovania o polovicu v porovnaní s rozmrazovaním na pracovnej doske. Odporúčané použitie:
| |
Udržovať v teple Uvarené jedlo zostáva teplé a pripravené na podávanie. Rúra udržiava rovnomernú teplotu, aby sa zabránilo prepečeniu. | |
Ohrievanie tanierov Pred podávaním taniere jemne zohrejte, aby jedlo počas podávania nevychladlo. Odporúčané použitie:
|
Špeciálne ponuky
Vaša rúra môže byť vybavená funkciami, ktoré vám umožnia špecifickú prípravu. Vďaka špeciálnym funkciám môžete doma ľahko pripraviť pizzu ako v pizzerii, zavárať ovocie a zeleninu, nechať cesto kysnúť alebo vyskúšať pomalé pečenie.
Pizza Cesto rovnomerne upečieme s chrumkavou kôrkou. Vhodné na pizzu, quiche alebo koláč. Odporúčané použitie:
| |
Zaváranie Získajte šťavnaté ovocie a zeleninu zavárané pri nízkej teplote. Odporúčané použitie:
| |
Pomalé varenie Jedlo pečte dlhšiu dobu pri nízkej teplote, aby ste zachovali živiny a dosiahli jemné výsledky. Vhodné na dusenú zeleninu alebo bôčik. | |
Kysnutie cesta Pomáha cestu pred pečením kysnúť pri stabilnej teplote a vlhkosti. Môžete použiť menšie množstvo droždia, aby ste dosiahli dobré výsledky za 1-2 hodiny v závislosti od ingrediencií. Odporúčané použitie:
|
Ďalšie informácie o vašom konkrétnom modeli rúry nájdete v používateľskej príručke. Návod na použitie nájdete tu.