Tip: Vypáľte naraz iba jednu varnú zónu.
Problém | Príčina a riešenie |
---|---|
Vpálenú nečistotu je ťažké odstrániť | Cukrové látky sa vpália do smaltu.
|
Tip: Vypáľte naraz iba jednu varnú zónu. | |
Svetlý/prázdny povrch horúcej platne | Platne sa počas používania zašpinia.
|
Hrdza | Jedlo často prekypí. Ak platne často navlhnú kvôli vykypeniu a ihneď potom ich nevyčistíte, zostatková vlhkosť časom prispeje k ich korózii. Aby ste predišli vykypeniu, používajte menšie množstvá vody na zovretie. Zemiaky a ďalšiu zeleninu varte v 1–3 ml vody. Množstvo vody závisí od veľkosti varnej zóny.
Do zeleniny v kastróle nalejte vodu. Kastról prikryte tesnou pokrievkou. Zapnite varnú zónu na najvyšší stupeň. Dávajte pozor na kastról. Tento spôsob šetrí energiu aj vodu.
Varné platne sú vlhké. Ak sa varné platne po čistení nenahrejú, vlhkosť z čistenia spôsobí ich koróziu. Nikdy neklaďte kryty na horúce platne, kým nebudú platne úplne suché.
Platne neboli pravidelne chránené voči hrdzi. Pastované platne sú vyrobené z liatiny. Tieto platne môžu časom korodovať, ak nie sú pravidelne chránené proti korózii. Chráňte platne pred koróziou nasledovným spôsobom:
|
Kryt | Zvyšky vlhkosti alebo čistiaceho prostriedku. Sklokeramická platňa počas ohrevu zvlhla a/alebo sú na platniach zvyšky čistiaceho prostriedku. Po vyčistení sklokeramickú platňu najprv utrite vlhkou handričkou, aby ste odstránili akékoľvek zvyšky čistiaceho prostriedku. Potom ju utrite suchou handričkou. Je dôležité, aby bola platňa pri zapínaní suchá. |
Striebrosivé škvrny | Prenos hliníka z panvíc. Môže k nemu dôjsť u hliníkových kastrólov ako aj oceľových panvíc s dvojitým dnom. Na vrchnej časti sklenenej platne sa objavia bodky/škvrny. Aby ste odstránili bodky/škvrny, postupujte nasledovne:
|